Karkówka po chłopsku
Dzisiaj przepis na karkówkę, ze względu na dużą ilość w diecie właśnie tego mięsa, mam ciekawy przepis na jego przyrządzenie.
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 600 g gotowanej kapusty kiszonej
- dwie łyżki smalcu wieprzowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek do smaku
- ostra papryka do smaku
- 1 łyżka masła
WYKONANIE :
Karkówkę umyć, pokroić na plastry, po czym oprószyć przyprawami( sól , pieprz).
Cebulę pokroić w piórka , a pieczarki w plasterki.
Na patelni mocno rozgrzać smalec, ułożyć karkówkę i obsmażyć z obu stron. (Aby była zarumieniona)
Naczynie żaroodporne posmarować masłem i na dno wyłożyć kapustę, oprószyć ją solą i pieprzem.
Na kapustę wyłożyć podsmażone plastry karkówki, między, każdy plaster karkówki włożyć pokrojone pieczarki i cebule , resztę wysypać na wierzch karkówki i oprószyć przyprawami (papryka, czosnek )Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika piec 45 minut w 180 stopniach.
Podawać na gorąco !!!
SMACZNEGO !!!