ZUPA KOLAGENOWA
Dzisiejsza moda na beztłuszczowe jedzenie doprowadziła do tego, że mamy duże niedobory kolagenu a co z tym związane bóle stawów, ścięgien, problemy z żylakami.
Tak to wszystko, za sprawą kolagenu a raczej jego braku. Kolagen ma olbrzymie znaczenie w utrzymaniu zdrowia układu krążenia bo przecież serce w połowie zbudowane jest z „kolagenu”, ale nie o tym jest ten artykuł a o zupie, którą w naturalny sposób możemy suplementować swoje niedobory.
Zupa idealnie również nadaję się jako posiłek do diety tłuszczowej wystarczy dodać do gorącej zupy masła i mamy świetny posiłek.
Przepis na zupę kolagenową:
SKŁADNIKI:
- 2,5 KG (KOSCI WIEPRZOWYCH , WOŁOWYCH )
- 5 SKRZYDEŁEK Z KURCZAKA
- 2 MARCHEWKI
- ¼ SELERA
- 1 PIETRUSZKA
- PIEPRZ W ZIARNACH
- ZIELE ANGIELSKIE
- LISCIE LAUROWE
- SÓL HIMALAJSKA
Kości płuczemy, rąbiemy na mniejsze części (aby można było z nich później wydobyć szpik na którym nam zależy) dodatkowo dodajemy skrzydełka. Mięso, oraz warzywa wkładamy do 5 litrowego garnka i zalewamy do pełna wodą. NIE SOLIMY, za to dodajemy 10 ziaren pieprzu , 5 liści laurowych , 5 ziaren ziela angielskiego.
Gotujemy pod przykryciem 3 godziny na bardzo małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzamy wywar, z kości obskrobujemy chrząstki i wszystkie miękkie tkanki, wybieramy szpik, drobno siekamy i wrzucamy do wywaru.
Całość solimy, doprawiamy do smaku, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. (Tak przygotowaną zupę można zawekować w słoiczki i można przechowywać w lodówce nawet 5 miesięcy )
Życzę smacznego 🙂